ISO 28001 Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Irányítási Rendszer (MEBIR)

Admin

ISO 28001 Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Irányítási Rendszer (MEBIR)

 

ISO 28001 Munkahelyi Egészségvédelmi Biztonsági Irányítási Rendszer logó

ISO 28001 Munkahelyi Egészségvédelmi Biztonsági Irányítási Rendszer

 Az eredeti szabvány az OHSAS 18001 volt, ennek alapján készült el az ISO 18001 és ennek a magyar honosított változata az MSZ 28001. A MEBIR szó pedig egy rövidítés, jelentése: Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Irányítási Rendszer.

 

A Be-futó 2000 Bt. megfelelő gyakorlattal és referenciával rendelkezik, hogy vállalatának, cégénk olyan munkahelyi és egészségvédelmi biztonsági irányítási rendszert építsen ki, amely nem csak a szabványnak felel meg hanem ténylegesen felméri a baleseti kockázatokat.

Miért fontos a munkahelyi kockázatértékelés?

 

Az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltatónak kockázatértékelést kell végeztetnie, hogy a munkavállalók a munkavégzés során az esetleges veszélyességi tényezőket azonosítani, csökkenteni tudják, illetve a munkaadó a dolgozókat figyelmeztetni tudja. A kockázatértékelés elvégzése szaktevékenységnek minősül. A kockázatértékelés elvégzése jogszabályi (1993. évi XCIII. törvény) kötelezettség, hiánya esetén büntetést szabnak ki, olcsóbb az elvégeztetése. Ne feledje, hogy már 1 fő alkalmazottnál is kötelező munkahelyi kockázatértékelést végezni a törvény értelmében!

A kockázatértékelés elvégzése minden esetben a munkáltató kötelezettsége. Amennyiben nem rendelkezik a cég munkavédelmi szakemberrel, alvállalkozóval kell a kockázatelemzést elvégeztetni, melyben a Be-futó 2000 Bt. készséggel áll rendelkezésére.

 

Mi az amit a kockázatértékelésnek minimálisan tartalmaznia kell?

 

  • a kockázatértékelés időpontja, helye és tárgya, az értékelést végző azonosító adatai
  • a veszélyek azonosítása
  • a veszélyeztetettek azonosítása, az érintettek száma
  • a kockázatot súlyosbító tényezők
  • a kockázatok minőségi, illetőleg mennyiségi értékelése
  • a szükséges megelőző intézkedések, a határidő és a felelősök megjelölése
  • a tervezett felülvizsgálat időpontja
  • az előző kockázatértékelés időpontja

A kockázatértékelés dokumentumát a munkáltató köteles a külön jogszabályban foglaltak szerint, de legalább 5 évig megőrizni.

 

A kockázatértékelés és az irányítási rendszerek kapcsolata

 

Az ISO 9001 Minőségirányítási Rendszer és az ISO 14001 Környezetközpontú Irányítási Rendszer konkrét követelményeket nem támaszt a munkahelyi kockázatértékeléssel kapcsolatban, már csak azért sem, mert az irányítási rendszerek bevezetése és tanúsítása önként vállalt, bár a szervezet értékét növeli. Azonban a kockázatértékelés meglétét a harmadik fél által tartott helyszíni auditon az auditor ellenőrzi. A ISO 28001 MEBIR rendszer (Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszer) már közelebb van a munkahelyi kockázatértékelés tartalmához, azonban ez is egy önként vállalt irányítási rendszer és nem tartalmazza a jogszabály által megkövetelt kockázatok feltárását.